یک کانی دگرگون از رده سیلیکونها بوده که از آلومینیوم سیلیکات هیدرات(آبدار) بهمراه سدیم، پتاسیم یا کلسیم و ناخالصی های دیگر تشکیل شده است. دارای ساختار صفحه ای و ورقه ای با اشکال گوناگون و به خاطر قدرت زیادی که در انعکاس نور دارد بسیار درخشان به نظر می رسد. در پنج گروه موسکویت، بیوتیت، فلوگوپیت،لپیدولیت و ناترولیت می باشد.
۱) گروه موسکویت ها (یا میکای رایج، سریشم یا پتاس میکا) بصورت کانیهای ناهمسانگرد که یک ماده معدنی فلوسیلیکات آلومینیوم و پتاسیم با فرمول[ KAl2[(OHF)2-AlSi3O10 شیمیایی می باشند.
- بلورهای این گروه تحت و ورقه ای بوده که معمولا قابلیت الاستیک داشته و سیستم تبلور آن منوکلینیک می باشد و بصورت فلس های قابل انعطاف و قابل ارتجاع دیده می شوند. کانی ها دارای رخ مشخص می باشند و چنانچه ضربه ای به روی صفحه کانیهای گروه میکا وارد گردد یک شکل شش شعاعی به وجود می آید در اسید ها نامحلول است. از کانیهای مشابه آن سایر میکاها هستند.
- موسکویت رایج ترین میکایی است که در گرانیت های پگماتیت ها، گنایس ها و شیست ها یافت می شوند. همچنین موسکوویت ها به عنوان یک سنگ دگرگونی تماس (a contact metamorphic rock) و یا به عنوان یک ماده ی معدنی ثانویه ی ناشی از تغییر(Alteration) توباز، فلدسیار و کینایت هم شناخته می شوند.
- دارای ترکیب شیمیایی پیچیده و متغیر و به رنگ های سبز، زرد، سفید، خاکستری، سفید نقره ای، متمایل به قهوه ای، متمایل به سبز(موسکوویت های سبز با نام فوشیت و غنی از کروم را با نام ماریپوزیت می شناسند) و به ندرت بنفش یا قرمز و حتی بی رنگ دیده می شوند.
- سختی موس موسکویت بین ۲ تا ۲٫۲۵ است.
- وزن مخصوص موسکویت بین ۲٫۷۶ تا ۳ است.
- برای اولین بار در چک اسلواکی کشف شد و از نظر شکل بلورین و کوتاه، صدفی، شیشه ای، ابریشمی به حالت شفاف نیمه شفاف، جلاء می باشد.
- کاربرد آن:در صنایع الکترونیک، تولید مواد عایق، ضد حریق، برای ایزولاسیون و سرامیک و تا حدی به عنوان یک روان کننده مورد استفاده قرار می گیرد.
- میکا بر اساس اندازه به دو دسته اصلی میکای ورقه ای و میکای خرد شده تقسیم می نمایند. میکای ورقه ای مناسب جهت استفاده در کارهای الکتریکی است و به عنوان ورقه عایق در ابزار الکتریکی و شمع هواپیما و در ساختمان اطو و … به کار میبرند.
- پراکندگی این نوع میکا در خراسان، همدان، آذربایجان غربی و در نقاطی که فعالیت محلول های هیدروترال وجود داشته باشد، دیده می شوند.
- نام موسکویت از شیشه های موسکوی(Muscovy glass) برگرفته شده است دلیل این نامگذاری این است که در گذشته در کشور روسیه از این کانی برای ساختن پنجره استفاده می شد.۲) گروه بیوتیت ها: از عناصر آهن، منیزیم، اکسیژن، هیدروژن و سیلسیم تشکیل شده است که بوسیله یون پتاسیم با پیوند ضعیفی در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. عنصر آهن موجود در بیوتیت بیش از سایر میکاهاست بدین جهت به آن میکای آهنی نیز گفته می شود. بیوتیت دارای درجه سختی بین ۱٫۵ تا ۳ می باشد و در الکترونیک در ساخت در الکتریک کاربرد دارد.